Om företaget

Jag har, i olika former, sysslat med mat i hela mitt yrkesverksamma liv


Sedan 1999 jobbar jag i mitt företag Louise Matupplevelse med uppdrag som:


  • föreläsare och inspiratör inom gastronomi, sensorik, näringslära
  • projektledning inom gröna näringar och turism
  • projektledning för en stor arbetsmarknadsinsats med fokus på odling, trädgård, restaurang- och caféverksamhet
  • affärsutveckling inom småskalig livsmedelsproduktion och handel


Jag är utbildad inom pedagogik, näringslära och friskvård, har en examen som hushållslärare och har dessutom arbetat som kock både i Sverige och utomlands. Under en tioårsperiod har jag haft uppdrag på Linköpings universitet med kurser i utomhuspedagogik samt på Örebro Universitet/Campus Grythyttan med att utbilda kulinariska kockar i näringslära.


Jag har också grundat Östgötamat, en ständigt växande ekonomisk förening med i dagsläget närmare 100 medlemsföretag som bildades med utgångspunkt i varumärkena Regional matkultur och Bondens egen marknad. Idag är Östgötamat ett av Sveriges ledande affärsnätverk inom gröna näringar.


I rollen som projektledare har jag bland annat under fem år drivit ”Rätt och slätt” - i samarbete med Hushållningssällskapet och SIK. Projektets syftet var att stimulera matkultur och nya livsmedelsföretag i länet. Ett av mina nuvarande uppdrag är som projektledare för DRIVBÄNK - ett utbildning- och integrationsprogram inom gröna näringar i samarbete med Linköpings Kommun, Samordnings-förbundet och fastighetsbolaget Sankt Kors.


Maten blir en upplevelse om måltiden är i fokus

Svensk när-producerad, lokal mat har i dag en betydligt starkare position än tidigare och fler och fler vill handla mat som är "nära" men vi tappar lätt bort smakupplevelsen och måltidsglädjen.


Vårt språk är ganska magert, när det gäller att beskriva olika smaker. Vi har lättare för att beskriva stolen vi sitter på när vi äter, än hur potatisen eller köttbullen vi stoppar i munnen smakar. Genom att använda måltiden som ett pedagogiskt instrument kan vi förmedla både kunskap och matglädje till våra barn, unga och gamla. Det gäller både hemma med familjen, men inte minst i den offentliga måltiden - på skolor, dagis, sjukhus och i äldrevården.


Ett brandtal – ja visst, men det ÄR ju det här jag brinner för! Jag hoppas att du är nyfiken att navigera vidare på min hemsida och läsa mer om vad vi kan göra tillsammans för att din och andras  matupplevelse ska bli ännu bättre!


Snabba fakta om Louise

  • Akademisk utbildning inom pedagogik, näringslära, friskvård samt hushållslärarexamen.
  • Undervisat på RHS, Campus Grythyttan i näringslära för kulinariska kockar.
  • Undervisat på Linköpings universitet inom utomhuspedagogik
  • Certifierad inom Saperemetoden (sensorik)
  • Kurbits - Processledarutbildning
  • Verksamhetsledare för Östgötamat - ett av Sveriges största affärsnätverk för lokala livsmedelsproducenter, detaljhandel och krogar
  • Egen företagare sedan 1999
  • Erfaren föredragshållare, inspiratör och moderator


Utmärkelser

  • Årets Vildmarkskock 2004
  • Hagdahlsakademiens pris 2009
  • Gastronomiska Sällskapets stipendium 2012
  • Nominerad till Årets Visionär i Linköpings kommun 2014
  • Utsedd till Årets Östgötaambassadör 2017
  • Utsedd av Östergötlands Miljönätverk och Navitas till Årets Hållbara Hopp 2018 - för projekt Drivbänk
  • Leader Folkungalands Hederspris för mångårigt arbete med landsbygdsutveckling. 2019